Despre mine

      Dana Dăncilă moștenește dragostea pentru cântecul popular și pentru tradițiile bucovinene, de la bunica sa,

rapsodul popular Aglaia Cotruț, din comuna Sadova, județul Suceava. Cine i-a trecut pragul bunicuței  Aglaia, i-a văzut munca de țesătoare vestită, i-a auzit glasul de doinitoare, i-a ascultat poveștile și  înțelege ce zestre impresionantă a sădit în ființa micuță și delicată a Danei Dăncilă.

       Născută în Bucovina, mai cu seamă la Câmpulung Moldovenesc, Dana Dăncilă a fost binecuvântată cu un glas aparte, hărăzit să înveselească inimile triste.

Își poartă cântecul prin lume cu trăistuța sa bucovineană, în care, pe lângă busuiocul și florile din fânețele Sadovei, pune și un dram de sfială și respect pentru public.

      Destinul a dus familia Dăncilă în orașul Rădăuți, unde tradiția meșterilor vestiți și a rapsozilor este la ea acasă. Nu a mai fost decât un pas, până ce eleva Dana Dăncilă a urcat pentru prima dată pe scenă, la vârsta de 9 ani, alături de Orchestra Ansamblului ”Ciobănașul” al Clubului Copiilor și Elevilor din Rădăuți, sub conducerea domnului profesor Dumitru Pomohaci,

Dumitru Pomohaci

care i-a fost și primul mentor pe calea cântecului. Caracterizată fiind de o putere de muncă remarcabilă și o pasiune moștenită pentru cântecul popular, parcursul Danei Dăncilă a fost firesc, sprijinit permanent de oameni care au crezut în ea și în talentul ei. După finalizarea studiilor Școlii Gimnaziale ”Bogdan Vodă” din Rădăuți, a continuat studiile la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, după care a urmat cursurile Universității de Arte „George Enescu” din Iași, secția Muzicologie, la clasa profesorului dr. Gheorghe Duțică.

      În perioada studenției a avut privilegiul de a studia tehnică vocală  cu regretatul solist al Operei Naționale Române din Iași, baritonul Visarion Huțu, cel care a șlefuit cumulul de calități și caracterul frumos al Danei Dăncilă, reușind astfel să contribuie la devenirea ei artistică și adăugând ingredientul  minune – autenticitatea, care face din orice artist o personalitate unică.

      Deținând un talent cultivat, Dana Dăncilă își începe activitatea ca solist vocal profesionist, în cadrul Ansamblului Artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, în toamna anului 2007, iar în anul 2008 tânăra interpretă își continuă ascensiunea artistică, obținând Trofeul ”Ora Populară” –  concurs organizat de Televiziunea Română.

      De-a lungul timpului, Dana Dăncilă s-a bucurat de colaborări cu mari dirijori și instrumentiști ai cântecului popular românesc. Interpreta a căutat în permanență mentori de la care să acumuleze cunoștințe  în domeniul cântecului autentic, și a avut privilegiul de a interpreta cântece dăruite de maeștri compozitori și orchestratori din Bucovina și Moldova: George Sârbu, Alexandru Havriliuc, Viorel Leancă, Trifan Leancă, și mai tinerii virtuozi instrumentiști și orchestratori Răzvan Mitoceanu, Vasile și Vitalie Advahov, Bogdan Cotruț.

”Dana Dăncilă, de bogată tradiție câmpulungeană (Sadova), pășește cu foarte bune promisiuni, cu voință și încărcătură spirituală, cu o adevărată tinerețe pentru arta profesionistă suceveană.”       
Prof.George Sârbu (Dirijor și Folclorist)

”O apreciez pe Dana Dăncilă pentru talent și muncă, iar datorită studiilor în domeniul muzical, colaborarea noastră este una foarte ușoară.
Mult succes, Dana! De-aș trăi cât mai mult, să putem colabora…”
Alexandru Havriliuc (Solist Instrumentist și Compozitor)